cinsel isteksizlik

Cinsel isteksizlik belirli sebeplerden ötürü seksten kaçınma veya sekse karşı bir fobi geliştirme durumudur. Cinsel bozukluklar arasında kişinin hayatına etki eden en ciddi durumlardan biridir. Bununla birlikte erkeklerde ve kadınlarda belirtiler ve nedenler farklı olabilirler.

Cinsel isteksizliğin nedenleri epey çeşitlidir. Hamilelikten korkma, cinsel performansa yönelik kaygı ve geçmişte yaşanan cinsellikle bağlantılı istismarlar en çok rastlanan nedenlerdir. Bu sebeple cinsel isteksizlik tedavisinde tek tip bir yöntemin takip edilmesi doğru değildir.

Cinsel isteksizlik nedir?

Cinsel isteksizlik kısaca kişilerin cinsel aktiviteden kaçınmaya çalıştıkları bir durumdur. Genel anlamda cinsel isteksizliğin arkasında psikolojik faktörler yer alır. Bazen ise hormonal dengelerle ilgilidir. Kişi agresif tavırlar sergileyerek partnerini kendinden kaçırabilir.

Cinsel isteksizlik kendiliğinden ortaya çıkmaz ama aniden yaşanmaya başlayabilir. Kişinin yaşamını en başından etkilese bile fark edebilmek zaman alıcı olabilir. Cinsel isteksizlik problemi en hatalı teşhis yapılan cinsel bozuklukların başında gelir.

Cinsel isteksizliğin nedenleri çok çeşitlidirler. Kişinin cinsel organlarından hoşlanmaması veya seksle ilgisinin çok az olması etkilidir. Bazen ise kişinin geçmişinde yer alan olumsuz hikayeler veya cinsel ilişkide şiddet gibi öyküler psikolojik olarak kişiyi cinsel isteksizliğe doğru itebilirler.

Cinsel isteksizliğin belirtileri nelerdir?

Cinsel isteksizliğin gelişimi genel olarak olumsuz deneyimlerle bağlantılıdır. Belirtileri fark etmek kolay değildir. Erkekler genellikle cinsel performans kaygısı sebebiyle seksten kaçınırlar. Kadınlarda ise vücut yapısını bozan estetik durumlar ve hormonal etkiler daha ön plandadırlar.

  • Cinsel organlardan hoşlanmamak: Kişi cinsel ilişkideki partnerinin cinsel organından hoşlanmıyorsa cinsel isteksizliğe sahip olabilir. Eğer kendi cinsel organını beğenmiyorsa bu durum seksten tiksinmesine ve ondan uzak durmaya çalışmasına neden olabilir.
  • Dokunmaktan kaçınmak: Bazı durumlarda kişi bir başkasına dokunmaktan hoşlanmaz. Dokunmaktan kaçınma dönemsel bir şey olabileceği gibi kişinin psikolojik rahatsızlıklarının bir getirisi olabilir. Temastan kaçınma açıkça bir cinsel isteksizlik belirtisidir.
  • Aşırı agresif olmak: Kişinin çok agresif tavırlar sergilemesi cinsel isteksizliğin belirtileri arasındadır. Seksten kaçınmak ve bunun için gerekirse agresif bir tutum sergilemek söz konusu olabilir. Bu tür davranışlarda kişi karşısındakine bir set çekmiş olur.
  • Sürekli aceleci davranma: Bir kişi seksten uzak durmak istiyorsa cinsel ilişkinin hızlıca geçip gitmesini ister. Onun için seks düşüncesi bile aşırı rahatsız edici bir durumdur. Bu sebeple sürekli aceleci davranarak zamanın geçmesi taraftarıdır.

Cinsel arzu isteksizliği kişinin sağlık koşullarıyla bağlantılı olabilir. Belirli hastalıklar için tıbbi tedavi görüyorsa kullandığı ilaçlar hayatına etki edebilir. Özellikle kaygı bozukluğu tedavisinde kullanılan seçici serotonin geri alım inhibitörleri cinsel isteksizlik yapan ilaçlar arasındadırlar.

Cinsel isteksizlik neden olur?

Cinsel isteksizliğin nedenleri incelendiğinde en fazla etki gösteren faktörün kişinin geçmişinde cinsel istismarın bulunması olduğu görülebilir. Özellikle kadınlarda meydana gelen cinsel isteksizliğin arka planında taciz gibi cinsel travma öyküleri yer alır.

Tıbbi açıdan ise cinsel isteksizlik yaşayan kişilerin seks hormonlarında ciddi azalmalar olduğu görülür. Seks hormonlarının azalması stresin veya kaygının artış göstermesiyle bağlantılıdır. Aynı zamanda cinsel isteksizlik sebepleri erkeklerde ve kadınlarda farklı olabilir.

Erkeklerde cinsel isteksizlik

Erkeklerde cinsel isteksizlik neden olur?

Erkeklerde cinsel isteksizlik, psikolojik veya fiziksel faktörlerle bağlantılıdır. Problemin altında yatan sebebi öğrenmek için kapsamlı değerlendirmeler gereklidir. Ancak doğru çıkarımlar için erkeklerde cinsel isteksizlik nedenleri birbiriyle bağlantılı bir şekilde incelenmelidir.

  • Kültürel ve dini inançlar: Kişi hayatının her evresinde çeşitli kültürel ve dini inançlarla karşılaşabilir. İnançlar kökleştiklerinde kişi cinselliğe yönelik katı bir yaşam tarzı geliştirilebilir. Bu sebeple utanç ve suçluluk duygusundan kaçınmalar başlayabilir.
  • Benlik saygısı etkileri: Kişinin vücudundan duyduğu hoşnutsuzluk cinsel isteksizlik sebepleri arasındadır. Söz konusu sorun erkeklerde biraz daha baskın olabilir. Kişinin vücut görüntüsü ne kadar kötüyse seksten kaçınma bir o kadar yüksek olabilir.
  • Performans kaygısı: Cinsel ilişki sırasında karşı tarafı tatmin edemeyeceğini düşünen erkeklerde seksten kaçınabilirler. Performans kaygısı hayatın hemen hemen her döneminde etkilidir ve erkek üzerinde aşırı stres baskısı yaratabilir.
  • Çeşitli sağlık koşulları: Penis bölgesinde sürekli ağrı, erken boşalma, geç boşalma ve diğer cinsel bozukluklar erkeği seksten soğutabilir. Bu tür problemler en önemli cinsel isteksizlik nedenleri arasındadırlar ve en kısa sürede tedavi edilmelidirler.
  • Zihinsel problemler: Depresyon ve kaygı bozukluğu ile mücadele eden erkeklerde cinsel arzu isteksizliği biraz daha yaygındır. Aynı zamanda obsesif kompulsif bozukluk ve travma sonrası stres bozukluğu kişiyi seksten uzaklaştırmada etkili olabilirler.
  • Genel ilişki sorunları: Erkeklerin partnerleriyle yaşadıkları ilişkide yer alan genel sorunlar cinsel hayatlarını etkilerler. Özellikle iletişim sorunları ve sürekli çatışmalar erkeklerde cinsel isteksizlik nedenlerinde her zaman dikkat edilmesi gereken durumlardırlar.

Erkeklerde cinsel arzu isteksizliği çok karmaşık bir probleme dönüşebilir. Cinsel terapilerde ve diğer tedavi yöntemlerinde doğru yol haritasını belirlemek için sorunlar arasında bağlantı kurmak gerekir. Kişisel bir tedavi oluşturmak ve tedaviyi farklı faktörlerle desteklemek değerlidir.

Kadınlarda cinsel isteksizlik

Kadınlarda cinsel isteksizlik neden olur?

Kadınlarda cinsel isteksizlik nedenleri çok güçlü olan olumsuz duygularla bağlantılıdır. Bu sebeple kadınlar cinsel ilişkiden kaçınırlar. Cinsel isteksizlik tedavisi için kaçınmanın altında yatan sebepler çok iyi araştırılmalıdır. Sonrasında ise uygun bir tedavi planı belirlenmelidir.

  • Hormonal dengesizlikler: Kadınlarda menopoz adı verilen belirgin bir evre vardır. Menopoz döneminde olan kadınlarda cinsel arzu isteksizliği çok sık görülür. Hormonal değişiklikleri kontrol edemeyen kişilerde potansiyel olarak daha fazla problem yaşanabilir.
  • Kültürel kazanımlar: Kültürel ve dini kazanımlar erkeklere göre kadınları daha fazla etki altında bırakabilirler. Cinselliğe yönelik olumsuz bir kültürle yetiştirilen kadınlarda cinsel isteksizlik problemi çok daha sık görülebilir ve seksten tiksinme söz konusu olabilir.
  • Genel ilişki problemleri: Kadınlar ilişkilerinde bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünmeye başladıklarında cinsellikten uzaklaşırlar. Çözülmemiş tüm problemler ve karşı tarafa yönelik yakınlık eksikliğinin oluşması cinsel isteksizliğin sebepleri arasındadırlar.
  • İmaj kaygısı: Kadınlar estetik açısından vücutlarında herhangi bir olumsuz değişiklik yaşanmasını istemezler. Olumsuz değişiklikler benlik saygısını azaltırlar. İmaj kaygısı kadınlarda cinsel isteksizliğin belirtileri arasında en dikkat çekici olandır.
  • Çeşitli düzeyde travmalar: Taciz, gasp veya şiddet gibi durumlar kadınları seksten uzaklaştırabilirler. Bunlar çok derin psikolojik travmalardır. Kadınlarda cinsel arzu isteksizliği yaşanmasına neden olabilirler ve tedavileri biraz daha zorlayıcı olabilir.
  • İlişki sırasında rahatsızlık: Kadınlar cinsel ilişki sırasında erkeklere göre daha fazla rahatsızlık hissedebilirler. Rahatsızlığın sebebi fiziksel durumlar veya bazı tıbbi koşullar olabilirler. Ayrıca cinsel isteksizlik yapan ilaçlardan kullanıyor olabilirler.

Kadınlarda cinsel isteksizlik nedenleri kolayca tespit edilemezler. Kapsamlı bir araştırmayla birlikte doğru tanı gereklidir. Hamilelikte cinsel isteksizlik veya doğumdan sonra cinsel isteksizlik gibi sorunlar bilişsel davranışçı tedavi yöntemiyle ele alınarak çözülebilirler.

Cinsel isteksizlik nasıl tedavi edilir?

Cinsel isteksizlik tedavisi danışmanlık ve terapilerle yapılır. Kişiye özel uygulanacak cinsel terapilerle çözüm üretilebilir. Terapilere kişi tek başına katılabilir ama genel olarak sonradan partnerin terapiye dahil olması önerilir. Danışmanlıkta çok farklı noktalara değinilebilir.

Cinsel terapilerde kaygıyı azaltma, eşler arası iletişimi geliştirme, cinsel yakınlığı teşvik etme ve eşlerin uygulayabileceği davranışsal egzersizler yer alır. Tedavide kademeli olarak ilerleme temeldir. Bu sayede kişi kendisini cinsel isteksizliğin içerisine sokan sorunlarla yüzleşebilir.

Erkeklerde cinsel isteksizlik nasıl giderilir?

Erkeklerde cinsel arzu eksikliğini ortadan kaldırmak için birbirinden farklı tedavi yöntemleri bir arada kullanılabilirler. Her şeyden önce kişinin açık iletişim konusunda ısrarcı olması önemlidir. Eğer kişi sorunlarından ve geçmiş öykülerinden dürüstçe söz etmezse tedaviler zorlaşabilirler.

Cinsel bozuklukların büyük bir kısmında psikolojik terapilere ihtiyaç vardır. Psikolojik terapilerde amaç kişinin cinsel sağlığını iyileştirici bilgilere ulaşmasını sağlamaktır. Çünkü fizyolojik ve psikolojik olarak kendini geliştiren kişi cinsel bozukluk kaygısını başarılı bir şekilde yönetebilir.

1. Takviye odaklı ilaç tedavisi

Erkeklerde cinsel isteksizlik nedenleri anlaşıldıktan sonra kişiye takviye amaçlı belirli ilaçlar verilebilir. Genel olarak ilaç tedavisi tek başına kullanılmaz. Cinsel arzuyu ortadan kaldıran faktörler belirlendikten sonra psikolojik terapiyle birlikte ilaç takviyesine başvurulabilir.

  • Seçici serotonin geri alım inhibitörleri: SSRI olarak adlandırılan bu ilaçlar yan etki olarak cinsel arzuları azaltabilirler. Cinsel isteksizlik yapan ilaçlar olarak bilinirler ancak kişide yoğun depresyon varsa tedaviyi desteklemek amacıyla kullanılabilirler.
  • Testosteron yükseltici takviyeler: Erkeklerde cinsel isteksizliğin sebepleri testosteron seviyesinin düşüklüğüyle bağlantılı olabilirler. Yapılan testlerde sorumlu testosteron seviyesi olarak tespit edilirse takviye amaçlı olmak üzere çeşitli ilaçlara başvurulabilir.

Cinsel bozukluklarda takviye odaklı ilaç kullanımının hiçbir zaman tek başına yeterli olmayacağı unutulmamalıdır. Psikolojik terapiler ve gerekliyse hormon tedavisi uygulanabilir. Böylece kişinin yaşadığı cinsel arzu eksikliği azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir.

2. Kapsamlı psikolojik terapi

Kapsamlı psikolojik terapide kişinin cinsel aktivitelere yönelik bilgilenmesi ve eğitim alması sağlanır. Cinsel isteksizliğin sebepleri psikolojik veya fizyolojik olabilir. Eğer sorunlar psikolojik faktörlerden kaynaklıysa bir seks terapistinin yardımıyla tedavi planı oluşturulabilir.

  • İletişim becerilerinin geliştirilmesi: Cinsel problemlerin çözülebilmesi için kişi iletişim becerilerini geliştirmelidir. Kişinin cinsel arzuları ve endişeleri cinsel ilişkiyi iyileştirebilir. Psikolojik terapilerin amacı kişi ile partneri arasındaki duygusal bağı güçlendirmektir.
  • Duygusal stres yönetimi: Duygusal stres yönetimi bireyler arasındaki kaygının ve stresin ele alınması için önemlidir. Cinsel isteksizlik nedenleri yoğun depresyonla bağlantılıysa seanslarda kişinin duygularını yönetebilmesi için pratik adımlar sunulur.

Cinsel terapilerde bilişsel davranışçı terapinin yeri oldukça önemlidir. Kişide yer alan olumsuz düşünceler, yanlış inançlar ve çok daha fazlasını düzeltmek için davranış terapileri gereklidir. Erkeklerde cinsel isteksizliğin nedenlerine göre en ideal tedavi planıı üroloji doktorunuz ile belirlemelisiniz.

Kadınlarda cinsel isteksizlik nasıl giderilir?

Kadınlarda cinsel arzuların azlığı pek çok farklı şekilde ele alınır. Çünkü gebelikte cinsel isteksizlik ile doğumdan sonra cinsel isteksizlik aynı yöntemlerle tedavi edilemez. Tedavide en önemli kriter ise sağlık uzmanı ile kişi arasında dürüst bir ilişki kurulmasıdır.

Kadınlarda cinsel isteksizlik nedenleri ne olursa olsun genelde içe kapanık bir tutum sergilerler. Jinekolog veya psikolog ile görüşmek onlar için çok kolay değildir. Cinsel isteksizliğin belirtilerini fark etseler bile tedaviye geçiş yapmada katı bir tutum sergileyebilirler.

1. Hamilelikte cinsel arzu tedavisi

Kadınlar gebelik döneminde cinsel ilişkiden kaçınmak isterler. Hamilelikte cinsel isteksizlik genelde doğacak bebeğin zarar göreceğine yönelik anlayış veya cinsel ilişki sırasında duyulan rahatsızlıkla bağlantılıdır. Bu sebeple hamilelik dönemine uygun adımlar atılmalıdır.

  • Cinsel eğitim: Hamilelik dönemindeki kadınlara cinsel eğitim desteği sunulması gerekir. Eğitim sayesinde gebelikte cinsel isteksizlik sorunu belirli oranda ortadan kaldırılabilir. Kaygı ile stres olabildiğince hafifletilir. Kişinin partneriyle olan duygusal bağı güçlendirilir.
  • Fiziksel uygunluk: Cinsel ilişkide fiziksel rahatlık oldukça önemlidir. Kadını gebelikte cinsel isteksizlik ile boğuşmak zorunda bırakan faktör fiziksel olarak kendini rahat hissetmemesi olabilir. Seks terapisti en uygun pozisyonların keşfedilmesini sağlayarak çözüm üretebilir.

Hamilelik dönemindeki kadınlar hormon dengeleri açısından biraz daha fazla sıkıntı yaşarlar. Her kadın duygusal ve fiziksel zorluğu yönetmede başarılı olamaz. Kişisel bakım, stres yönetimi ve rahatlama egzersizlikleri ile hamilelik dönemini başarıyla atlatabilmeleri sağlanabilir.

2. Doğumdan sonra cinsel isteksizlik

Evlilikte cinsel isteksizlik denildiğinde akıllara ilk gelen sorun aslında doğumdan sonra cinsel isteksizlik durumudur. Doğum yapan bir kadının hormonal dengeyi yakalayabilmesi için belirli bir süreye ihtiyacı vardır. Bu sebeple cinsel arzu isteği hemen yerine gelmeyebilir.

  • Profesyonel destek: Hamileliğin ardından cinsel sorunları çözebilmek için profesyonel destek almak iyi bir fikir olabilir. Kadınlar hamilelikte cinsel isteksizlik gibi sorunları hamilelik sonrası döneme taşırlar. Doğru yaklaşım için profesyonel destek gereklidir.
  • Kademeli yaklaşım: Hamilelik sonrasında hızlı bir şekilde cinsel aktivitelere dönüş sıkıntı çıkarabilir. Bu sebeple kişinin bir süre daha cinsel yaklaşımlardan kaçınması ama kademeli olarak ilerlemesi gerekir. Böylece üzerindeki baskıyı ortadan kaldırabilir.

Kadınlarda cinsel arzuyu yönetmek biraz daha zorlayıcıdır. Çünkü menopoz ve hamilelik gibi hormonları tümden etkileyen dönemler bulunur. Profesyonel destek alınarak söz konusu dönemlerde neler yapılacağını ve neler yapılamayacağını öğrenmek iyi bir fikir olabilir.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , ,