Kronik Prostatit Tedavisi

Kronik prostatit, penis ve mesane arasında yer alan prostat bezinin iltihaplanma durumudur. Genel olarak ağrılı idrara çıkma ve ağrılı boşalma ile kendini gösterir. Hasta en iyi kronik prostatit tedavisi için bir sağlık uzmanına danışıp tıbbi geçmişinin incelenmesini sağlamalıdır.

Kronik prostatit en yaygın prostat iltihabı türüdür. Prostat iltihabına sahip erkeklerin yaklaşık %90’ında bulunur. Belirtileri üç aydan daha uzun bir zaman diliminde kendini gösterebilir. Bazen ortadan kaybolsa bile daha şiddetli ağrılar oluşturacak şekilde geri dönebilir.

Kronik prostatit nedir?

Kronik prostatit, spermi beslemek ve onu koruyacak sıvıyı üretmekle görevli olan prostat bezinin iltihaplanmasıdır. Akut prostatit durumuyla karıştırılmamalıdır. Eğer kişide son altı ay gibi bir sürede benzer şikayetler yer alıyorsa kronik prostatit teşhisi konulabilir.

Kronik prostatit rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olabilecek farklı faktörler vardır. Kronik bakteriyel prostatit en yaygın tetikleyici bulgudur. Buna rağmen bakteriyel enfeksiyon yer almasa bile mesane ve penis arasındaki prostat bezinin iltihaplanabilmesi söz konusudur.

Kronik prostatit belirtileri ağrılı idrara çıkma ve ağrılı boşalma gibi durumlardır. Kişinin çok sık idrara çıkması ve idrarını yaparken zorluk yaşaması diğer belirtilerdir. Ayrıca geç boşalma problemi ve cinsel aktivite sırasında ağrı yaşama gibi durumlar önemli birer belirti olabilirler.

Kronik prostatit neden olur?

Kronik prostatitin tam olarak neden ortaya çıktığına yönelik net bir kanı yoktur. Prostat iltihabı türleri arasında bakteriyel bir enfeksiyonla gelişmeyen ender durumlardan biridir. Bu sebeple kronik prostatit tedavisini zorlaştırabilen birbirinden farklı faktörlerle karşılaşılabilir.

  • Akut bakteriyel prostatit: Eğer akut bakteriyel prostatit zamanında tedavi edilmezse ve ihmal edilirse kronik prostatite dönüşebilir. Bu sebeple kişinin hastalık konusunda bilinçli olması ve erken teşhis için bir sağlık uzmanına danışması önemlidir.
  • Prostat taşları: Prostat kanallarında meydana gelen tıkanıklar prostat taşlarının oluşmasına neden olurlar. Taşlar enfeksiyon barındırdıklarında kronik bakteriyel prostatit meydana gelir. Ayrıca prostat taşları kronik prostatit tedavisini zorlaştırabilirler.
  • İdrar yolu enfeksiyonu: Prostat ile idrar yolu arasındaki bağlantı üretra ile sağlanır. Bu sebeple üretrada oluşabilecek bir enfeksiyonun prostata taşınabilmesi söz konusudur. Prostata taşınan enfeksiyon kronik bakteriyel prostatite dönüşebilir.
  • Psikolojik problemler: Kronik prostatite doğrudan sebebiyet vermezler ama hastalığın gelişmesine katkı sağlarlar. Özellikle hastalık korkusu, endişe ve depresyon gibi psikolojik etkenler kronik prostatitin ilerlemesine neden olabilirler.

Kronik prostatit, akut bakteriyel prostatit ve kronik bakteriyel prostatit rahatsızlıklarından farklıdır. Akut bakteriyel prostatit bir bakteri sebebiyle ortaya çıkar ve hızlı bir şekilde ilerler. Kişiye üç aydan uzun bir süre etki ederse kronik bakteriyel prostatit olarak tanımlanır.

Kronik prostatit belirtileri nelerdir?

Kronik prostatit genel olarak idrar yolu enfeksiyonları ile benzer belirtilere sahiptir. Pelvis adı verilen bölgede ağrı en belirgin yönüdür. Cinsel aktivite sırasında ağrılara neden olabilir. Kronik prostatit belirtilerini fark edenler mutlaka bir sağlık uzmanına danışmalıdırlar.

  • İdrara yönelik belirtiler: Kronik prostatit idrar yollarında tahriş oluşmasına ve daralma yaşanmasına sebebiyet verebilir. Sürekli idrar yapma ihtiyacı hissetmek, çok sık idrara çıkmak ve idrar yapmada zorluk çekmek kronik prostatit belirtilerindendir.
  • İlişkili bölgelerde ağrı: Pelvis adı verilen bölgede ağrıların oluşması ve cinsel aktivite sırasında ağrılar yaşanması kronik prostatitle bağlantılı olabilir. Ağrılar aralıklı bir şekilde ortaya çıkabilirler. Bazı kişilerde ise kronik prostatit sebebiyle sürekli ağrılar yaşanabilir.
  • Diğer kronik prostatit belirtileri: Geç boşalma veya ağrılı boşalma kronik prostatit belirtileri arasındadır. Hastalığa sahip kişilerde depresyona meyil oldukça yüksektir. Ayrıca kronik bakteriyel prostatit gelişmişse düşük dereceli ateş ortaya çıkabilir.

Kronik prostatit belirtileri bazen aşırı şiddetli bazen ise hissedilemeyecek kadar etkisiz olabilir. İdrarını yaparken yanma ve testislerde veya peniste ağrı gibi şikayetleri olanlar en kısa zamanda bir sağlık uzmanına danışarak gerekli kontrollerin yapılmasını sağlamalıdır.

Kronik prostatit geçer mi?

Kronik prostatit tedavisi doğru uygulandığında söz konusu hastalıktan kurtulabilmek mümkündür. Ancak pek çok hastada kronik prostatit tamamen geçmez. Bu sebeple kontrol altında tutmak temel amaçtır. Ayrıca hastalığın sonradan nüksetme olasılığı mevcuttur.

Kronik prostatit tedavilerinin büyük bir kısmı kişinin yaşam kalitesini iyileştirmeye yöneliktir. Uygulanacak tedavi yöntemi hastalığın durumuna göre farklıdır. Kronik bakteriyel prostatit tedavisi ile kronik prostatit tedavisinin farklı ele alındığı unutulmamalıdır.

Kronik prostatit tedavisi ve yöntemleri nelerdir?

Kronik prostatit tedavi yöntemlerinin uygulanması diğer prostat iltihabı türlerine göre biraz daha zordur. Uygun bir tedavi planına bağlı kalınırsa problemden belirli oranda kurtulabilmek mümkündür. Diğer taraftan kronik prostatit kesin tedavisi olmayan bir rahatsızlıktır.

  • İlaçlar: Kronik prostatit tedavisinde başlangıç adımıdır. Siprofloksasin ve levofloksasin tedavide en sık tercih edilen ilaçlardır. İlaçların ne kadar süre kullanılacağı hastanın durumuna göre değişir. Genel olarak ise 4-6 hafta aralığında kullanım söz konusudur.
  • Enjeksiyon: Enjeksiyon kronik prostatit tedavisinde uygulanan nispeten yeni kabul edilebilecek bir yöntemdir. Sürekli ilaç kullanımının getirdiği dezavantajları ortadan kaldırabilir.
  • Kürler: Bitkisel kürler kronik prostatit tedavisini destekleyici niteliktedirler. Bu açıdan kronik prastatit kesin tedavi yöntemi olarak ele alınamazlar. Sağlık uzmanı prostat sağlığını iyileştirmek ve iltihapları yok etme sürecini hızlandırmak için kürlere başvurabilir.
  • Ameliyat: İlaçların yetersiz geldiği noktada kronik prostatit tedavisi için ameliyat gerçekleştirilebilir. Kronik prostatit ameliyatı en son seçeneklerdendir. Çünkü ameliyat sonrasında kısırlık ve geç boşalma gibi yan etkilerin oluşması mümkündür.

Danıştığınız sağlık uzmanı en başından kronik prostatit kesin çözüm yaklaşımını reddetmelidir. Semptomlar azaltılabilirler veya belirli bir süre yok edilebilirler. Buna rağmen kronik prostatit kesin tedavisi diye bir durumdan söz edilmesi mümkün değildir.

Kronik prostatit ESWT şok dalga tedavisi

ESWT şok dalga tedavisi, odaklanmış yüksek enerjili şok dalgalarını prostat bezine yönlendirerek iltihaplı bölgelerde hücre yenilenmesini teşvik eder, kan dolaşımını artırır ve bağışıklık tepkisini düzenleyerek semptomların azalmasına yardımcı olur. Cerrahi olmayan ve nispeten ağrısız olan bu yöntem, kronik prostatitin neden olduğu ağrı, idrar problemleri ve cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisinde etkili ve güvenli bir seçenek olarak düşünülmektedir. Uzman doktor tarafından değerlendirildikten sonra hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla kullanılmaktadır.

Kronik prostatit ameliyatı

Kronik prostatit ameliyatı pek çok koşulda tavsiye edilen bir tedavi yöntemi değildir. Genç erkeklerde kronik prostatit tedavisi daha çok ilaçlar ve terapiler üzerinden ilerler. Çünkü ameliyat sonrası boşalma problemi ve kısırlık gibi etkilerle karşılaşılabilir.

Kronik prostatit ameliyatı sadece ilaçların ve diğer tedavi yöntemlerinin etkili olmadığı durumlarda değerlendirilir. Durumun kontrol altında tutulması epey bir zor olduğundan genellikle kronik prostatit tedavisinde ameliyat uzak durulan bir tedavi yöntemidir.

Kronik prostatit enjeksiyon tedavisi

Kronik prostatit enjeksiyon tedavisi nispeten yeni sayılabilecek bir tedavi yöntemidir. Genel olarak kronik prostatit tedavisinde uzun süreli antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı söz konusudur. Kronik prostatit enjeksiyon tedavisi ile bu gereksinim ortadan kaldırılır.

Enjeksiyonun uygulanması çok uzun sürmez. Hasta kısa süreli bir dinlenme periyodunun ardından normal yaşantısına geri dönebilir. Kronik prostatit enjeksiyon tedavisi ile bölgede oluşan enfeksiyon yok edilir. Uygulanacak enjeksiyon içeriği hastaya göre değişken olabilir.

Kronik prostatit bitkisel tedavi

Kronik prostatit bitkisel tedavi yöntemlerinde dikkatli olmak gerekir. Sağlık uzmanınız bitkisel tedaviyi tamamlayıcı bir unsur olarak değerlendirmelidir. Çünkü bitkisel tedavi kronik prostatit kesin çözümlerinden birisi değildir. Sadece prostat sağlığını iyileştirmeye odaklanır.

  • Cüce palmiye: Kronik prostatit tedavisinde destekleyici olması açısından en sık tercih edilen bitkidir. İltihapları yok etme konusunda oldukça iyidir. Androjen ve östrojen reseptörlerinin sayısını önemli ölçüde azaltmayı başarabilir.
  • Isırgan otu: En doğal antioksidan kaynaklarından birisi olmakla birlikte kronik prostatit tedavisinde idrar bozukluklarını düzeltmek için tercih edilir. Kronik prostatit bitkisel tedavilerinde ise genel olarak cüce palmiyeyle bir arada kullanılır.
  • Çavdar otu: Çavdar otunun polenleriyle oluşturulan bitkisel tedaviler prostat iltihabını azaltabilirler. Hücre büyümesini olabildiğince engelleyerek prostat büyümesini oldukça yavaşlatır. Oluşturulan kürlerde semptomlarını azaltmak temel hedeftir.
  • Likopen takviyesi: Likopen pek çok sebze ve meyvede bulunan doğal bir pigmenttir. Hastaların günlük diyetleri likopen açısından zengin gıdalarla desteklenerek prostat sağlığı iyileştirilir. Karpuz, havuç ve kayısı likopen açısından oldukça zengindirler.
  • Yeşil çay: Yeşil çay yüksek oranda antioksidana sahip olduğundan kronik prostatit tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Prostat hücrelerinin büyümesini yavaşlatır. Ancak çok fazla tüketildiğinde semptomları daha kötü hale getirebilir.

Kronik prostatit bitkisel tedavi yöntemleri kişinin tek başına takip edebileceği bir yaklaşım değildir. Üroloji doktoru omega-3 ve çinko gibi takviyelerle prostat sağlığını güçlendirebilir. Böylece kronik prostatit tedavisi çok daha etkili bir hale dönüştürebilir.

Etiketler: , , , , , , , ,