Peyronie hastalığı penis eğriliği durumudur. Erkekler arasında psikolojik açıdan en yıpratıcı durumlardan biridir. Penis dokusundaki esnekliğin bozulması sebebiyle ortaya çıkar. Penis eğriliği tedavi edilmezse kişinin cinsel performansı dahil pek çok durumu olumsuz etkiler.

Söz konusu hastalık ereksiyon esnasında daha belirgin hale gelir çünkü penis yamulur. Penisin yamulmasına neden olan durum ise yara dokularıdır. Yara dokuları penise esneklik kaybettirirler. Bu sebeple penis esneyemez ve penis eğriliği meydana gelebilir.

Peyronie Hastalığı

Peyronie hastalığı nedir?

Peyronie hastalığı peniste eğriliğe sebebiyet veren yara dokusunun birikmesi anlamına gelir. Eğriliğin durumu hafif veya daha belirgin olabilir. Eğriliğin fazlalığına göre hissedilen ağrı artış gösterebilir. Penisteki eğrilik aynı zamanda seks için gerekli sertleşmeye engel olabilir.

Hastalığın peniste anormal bir eğri oluşturmasının sebebi penisin iç bölgesinde plak adı verilen bir dokunun birikmesidir. Yaşlı insanlarda daha fazla görülür. Penis eğriliği tedavi edilmezse cinsel ilişki sırasında ağrılar ortaya çıkabilir.

Penis eğriliğinin teşhisi için bir sağlık uzmanına danışılması gerekir. Ürolog fiziksel muayene ve ultrason görüntüleri doğrultusunda kişinin hastalığa sahip olup olmadığını netleştirebilir. Sonrasında Peyronie hastalığı tedavisi için kişiye özgü kapsamlı bir plan hazırlayabilir.

Peyronie hastalığı neden olur?

Peyronie hastalığının nedenleri incelendiğinde en önemli faktörün peniste yaralanma olduğu görülebilir. Genel olarak vücut kendini iyileştirmeyi başaramadığında kendini gösterir. Penisin yaralanması ise darbe ve cinsel ilişki sırasında bükülme gibi durumlardan kaynaklanabilir.

  • Genetik faktörler: Bazı insanların genleri yara dokusunun oluşmasında biraz daha etkindirler. Eğer kişinin ailesinde veya yakın akrabaları arasında penis yamukluğu mevcutsa kişi genetik faktörler sebebiyle aynı durumla karşılaşabilir.
  • Bağ dokusu problemleri: Bağ dokusunda bozukluk olması en önemli peyronie hastalığı nedenleri arasındadır. Kişide skeleroderma gibi kalıcı rahatsızlıklar varsa penis eğriliğiyle karşılaşma olasılığı diğer bireylere göre çok daha fazladır.
  • Otoimmün sorunlar: Lupus hastalığı ve Behçet hastalığı gibi otoimmün rahatsızlıklar kişide penis yamukluğu gelişmesine neden olabilir. Bu tür hastalıklar iltihapladırlar ve iltihabın etkisiyle vücudun çeşitli noktalarına yayılabilirler.

Kişinin yaş durumu Peyroni hastalığı nedenleri arasında bulunur. 50 yaşın üzerindeki kişilerde belirtiler çok daha fazladır. Ancak her yaştan insanı etkileyebilmesi mümkündür. Sigara içen, diyabeti olan ve obeziteyle mücadele eden kişiler daha fazla risk altındadırlar.

Peyronie hastalığının belirtileri nelerdir?

Peyronie hastalığının belirtileri çoğu zaman hemen fark edilmezler. Kişi ereksiyon sırasında kontrol etmediği sürece penis yamukluğunu göremeyebilir. Belirtilerden en önemlisi ereksiyon sırasında penis eğriliği yaşanmasıdır.

Bir başka belirti ise peniste topakların ortaya çıkmasıdır. Ayrıca ereksiyon sırasında şiddeti değişken olan ağrılar yaşandığından cinsel ilişki neredeyse tamamen zorlaşabilir. Kişinin cinsel yaşamını zorlaştırmaması adına hastalığın kontrol altına alınması gerekir.

Penis eğriliği nasıl geçer?

Penis eğriliği durumu çok streslidir ve kişinin yaşam kalitesini baştan aşağı olumsuz etkileyebilir. Tıbbi bir sorun olduğundan Peyronie hastalığı kesin çözüm yaklaşımları hakimdir. Kesin bir çözüm oluşturulabilmesi için tanısı yapılmalı ve ardından tedavi uygulanmalıdır.

Penis eğriliği tedavi edilmezse duygusal ve fiziksel etkilere neden olabilir. Kişinin cinsel ilişkide yeteri kadar iyi olmadığını düşünmesi onu depresyona sürükleyebilir. Aynı zamanda kültürel kazanımlar ve birikimler sebebiyle oluşan baskı utanç duygusuna dönüşebilir.

Peyronie hastalığı kesin çözüm arayan bireyler ilk olarak yaşamlarını sağlıklı bir noktaya taşımalıdırlar. Sağlıklı beslenme ve sigara kullanımını bırakma ilk adımdır. Ardından doktor kontrolü doğrultusunda Peyronie hastalığı egzersizleri yapılmalıdır.

Penis eğriliği düzeltilmezse ne olur?

Penis eğriliği düzeltilmezse ilk olarak kişinin cinsel sağlık durumu olumsuz etkilenir. Sonrasında ise vücudun çeşitli noktalarına etki eden komplikasyonlar gelişebilir. Bu sebeple Peyronie hastalığı nedenleriyle birlikte iyi incelenmeli ve gerekli tedavi adımları atılmalıdır.

  • Peniste deformasyon: Penis eğriliği sadece penisin yamuk gözükmesiyle ilgili değildir. Aynı zamanda daralma gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. Tedavi edilmeyen her şekil bozukluğu daha kötü bir hal alarak kişinin cinsel yaşantısını mahvedebilir.
  • Sertleşme sorunları: Penis eğriliği tedavi edilmediği takdirde eğriliğe bağlı olarak plak oluşumu görülebilir. Kan akışı bozulduğunda ise ereksiyona ulaşma problemleri yaşanabilir.
  • Şiddetli ağrılar: Kişi sıradan durumlarda bile penis bölgesinde ağrı hissedebilir. Cinsel aktivite sırasında ağrılar şiddetlenir ve rahatsızlık hissi artar. Gerekli tedaviler uygulanmazsa cinsel zevk azalabilir veya kişinin cinsel hayatı bitme noktasına gelebilir.
  • Cinsel ilişki sorunları: Penis eğriliği uzunca bir süre görmezden gelinirse cinsel ilişki epey bir zorlaşır. İlişki sırasında her iki taraf ağrılar hissedebilir ama erkekte ağrı çok daha fazla olabilir. Eğrilik tedavi edilmediği sürece cinsel tatmin yaşamak imkansız hale gelebilir.
  • Psikolojik problemler: Penisteki şekil bozukluğu pek çok erkek için bir psikolojik problemin tetikleyicisi olabilir. Erkekler kendilerini huzursuz hissetmeye başlarlar. Sonrasında ise depresyona bağlı olarak kaygı ve utanma gibi problemler ortaya çıkabilir.

Penis eğriliği tıbbi bir durumdur ve tedavi edilebilir. Hastalığın belirtilerinden herhangi birine sahip olanlar hemen bir üroloğa danışmalıdırlar. Doğru tanının konulması sonrasında kişinin durumuna ve hastalığın seviyesine bağlı olarak en uygun tedavi planı oluşturulabilir.

Peyronie hastalığı nasıl tedavi edilir?

Peyronie hastalığı tedavisi kişinin yaşadığı rahatsızlığın durumuna göre değişkenlik gösterir. Penis eğriliğinin akut ve kronik olmak üzere iki farklı türü mevcuttur. Akut rahatsızlık sonradan kronik hale dönüşebilir. Ayrıca her bir rahatsızlığın tedavi yöntemi farklıdır.

Penis eğriliğini tedavi ettirmeyen hastalar ilerleyen dönemlerde daha büyük sıkıntılar yaşayabilirler. Bu sebeple rahatsızlık akut evredeyken tanı ve tedavi çok değerlidir. Kronik aşamaya geçiş yapmadan uygulanacak tedavilerde sonuçlar daha etkili olabilir.

Akut penis eğriliğinin tedavisi

Penis eğriliğinin akut aşamasında yara dokusu şekillenmeye devam eder. Bir anlamda hastalığın erken aşamasıdır. Ağrılar zaman geçtikçe şiddetlenirler ve penis eğriliği artış gösterir. Penis eğriliği uygun şekilde tedavi edilmezse kronik hale dönüşür.

  • İlaç tedavisi: Penis yamukluğu söz konusu olduğunda pentoksifilin kullanılan ilk ilaçlardan biridir. Peyronie hastalığı ilaçları genel olarak ilk birkaç ay kullanılır ve duruma göre diğer Peyronie hastalığı tedavi yöntemlerine geçiş yapılır.
  • Enjeksiyon tedavisi: Peniste yara dokusu ilerleme gösteriyorsa daha kötü hale gelmesine engel olmak için ilaç enjeksiyonu yapılabilir. İlacın ne dozda enjekte edileceği yara izine göre değişiklik gösterir. Enjeksiyon öncesinde bir takım anesteziler uygulanır.
  • Penil traksiyon uygulaması: Penil traksiyon uygulaması sayesinde penis eğriliğinin ilerlemesi durdurulur. Bir tür kıskaca benzeyen özel bir aletten yararlanılır. Bununla birlikte söz konusu uygulamaya penisin uzunluk kaybını önlemek için başvurulabilir.
  • ESWT tedavisi: ESWT, penis eğriliği tedavisinde şok dalgalarıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Peyronie hastalığına sahip kişilerde düşük yoğunluklu şok dalgaları kullanılır. ESWT hastalığın ilerlemesine izin vermediğinden önleyici adımlar arasında yer alır.
  • PRP tedavisi: PRP, yeni ve sağlıklı hücrelerin büyümesini teşvik eder. Doğal büyüme faktörleri sayesinde plaklar ve sertleşmiş yara dokusu parçalanabilir. Doğru şekilde desteklenen ve uygulanan PRP tedavisi penis eğriliğini azaltmaya yardımcı olabilir.

Sağlık uzmanları her penis eğriliğine müdahale etmek istemezler. Eğrilik hafifse ve zaman içerisinde gelişim göstermiyorsa genelde tedavi edilmez. Ancak hastalık akut olmaktan çıkıp kronik evreye geçiş yapmışsa Peyronie hastalığı kesin çözüm arayışları başlayabilir.

Kronik penis eğrilinin tedavisi

Penis eğriliği akut durumdaysa ve tedavi edilmediyse kronik hale gelebilir. Hastalık uzun bir süre boyunca etki gösterse bile penisin eğriliğinde ilerleme yaşanmaz. Sadece Peyronie hastalığı belirtilerini ortadan kaldırmak ve kişinin yaşam kalitesini yükseltmek temel hedeftir.

  • Greft oluşturma yöntemi: Penis eğriliğini düzeltmek için cerrahi müdahaleyi içerir. Cerrah penis üzerindeki yara dokusunu çıkarır. Daha sonra vücudun farklı bir noktasından alınan doku yara dokusunun olduğu bölgeye eklenir. Amaç eğriliği ortadan kaldırmaktır.
  • Penil plikasyon tedavisi: Greft oluşturma yöntemine benzer. Eğriliğin bulunduğu bölgenin karşı kısmından doku çıkarılır. Penisteki yamukluk ortadan kaldırılır. Ancak penil plikasyon sonrasında penis uzunluğunda kayıp yaşanabilir.
  • Penil traksiyon tedavisi: Penil traksiyon yardımcı tedavi yöntemlerinden biridir. Sağlık uzmanları greft ameliyatı gibi bir yöntem kullandıklarında genelde penil traksiyona başvurabilirler. Böylece tedavide daha etkili adımlar atılabilir.
  • Penil protez ameliyatı: Penil protez ameliyatında penisi düzeltmek ve ereksiyonu kolaylaştırmak için penise özel bir alet yerleştirilir. Peyronie hastalığı ameliyatında sıkça başvurulan yöntemlerdendir. Aynı zamanda mutluluk çubuğu olarak adlandırılır.
  • İlaç enjeksiyonu: Ameliyat olmak istemeyenler için tedavi kapsamındaki en ideal seçenektir. Peyronie hastalığı ilaçları yara dokusunun olduğu kısma enjekte edilirler. Böylece yara dokusu parçalanarak penis eğriliği önemli ölçüde azaltılabilir.

Kronik hale gelmiş penis eğriliğinin tedavisi uzun sürebilir. Peyronie hastalığı tedavisi süresince kişinin doktorun önerilerine uyması gerekir. Peyronie hastalığı ilaçları yerine ameliyata başvurulacaksa sağlıklı bir diyetle iyileşme süreci en iyi şekilde desteklenmelidir.

Peyronie hastalığı ameliyatı

Peyronie hastalığı ameliyatı özellikle ereksiyon sırasında ağrı çeken bireylere uygulanır. Aynı zamanda eğrilik sebebiyle cinsel ilişkiyi yeteri kadar uzun sürdüremeyenler için değerlidir. Ameliyat için birbirinden farklı yöntem vardır ama en yaygını penil protez kullanımıdır.

Penil protez işlemiyle penis eğriliğini düzeltmek için penise çubuk gibi bir alet yerleştirilir. Peyronie hastalığı ameliyatı için en yaygın yöntemdir. Çünkü ereksiyonun daha uzun süre yaşanmasını sağlar ve aynı zamanda penisteki yamukluğu ortadan kaldırır.

Peyronie hastalığı bitkisel tedavisi

Peyronie hastalığı bitkisel tedavisi normal tedavi yöntemlerine destekleyici olabilir. Her ne kadar Peyronie hastalığı doğal tedavi yöntemleri daha cezbedici olsalar bile belirli risklere sahiptirler. Bu sebeple doktor onayı olmadan herhangi bir tedaviyi uygulamak doğru değildir.

  • Hint yağı: Penis eğriliğinde hint yağı yara dokusuna sürülür. Yağ sayesinde sert olan dokular yumuşayıp sıvı hale gelirler. Penisin düzleşmesi için 12-15 haftalık bir süreye ihtiyaç vardır. Herkeste işe yarayan bir Peyronie hastalığı bitkisel tedavisi değildir.
  • Gotu kola: Gotu kola bitkisi cilt altında yara dokusunun oluşumunu engeller. Bu sebeple Peyronie hastalığı bitkisel tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Ancak gotu kola kullanmanın yan etkileri fazladır. Bu sebeple doktor onayı çok önemlidir.
  • Karnitin takviyeleri: Karnitin, Peyronie hastalığı doğal tedavi yöntemlerinden değildir ama önemli takviyelerden birisidir. Doktor kontrolü doğrultusunda uygun dozlarda alınmalıdır. Karnitin takviyelerinde hastalığın ilerlemesini durdurmak önceliktir.

Peyronie hastalığı doğal tedavi yöntemleri arayışında olsanız bile her adımda dikkatli olmalısınız. Bitkisel tedaviler klasik Peyronie hastalığı tedavi yöntemlerini desteklerler. Ancak doktorunuzun onayı olmadan adım atarsanız hastalığın kötüleşmesine sebep olabilirsiniz.

Peyronie hastalığı egzersizleri

Peyronie hastalığı egzersizleri normal tedaviyi destekleyici niteliktedirler. Doktorun önerisi doğrultusunda tedavi planına dahil edilirler. Böylece kişinin daha hızlı ve etkili bir şekilde iyileşmesi hedeflenir. Söz konusu egzersizler doktor onayı olmadan yapılmamalıdırlar.

  • Penis germe: Hastanın evde yapabileceği çok basit bir egzersizdir. Penisi kavrayıp dikey bir şekilde yukarı, sağa ve sola çekmeyi içerir. Her geçişte 10-15 saniye beklenilmelidir. Penis germe egzersizi günde en fazla 2 kez yapılmalıdır.
  • Penil pompa kullanımı: Aslında daha normal bir ereksiyon sağlamaya yönelik bir uygulamadır. Hastanın penisi silindir bir tüpe yerleştirilir. Sonrasında penis emilerek içeri çekilir. Böylece penis eğriliği olan hastalarda normal ereksiyon etkisi yaratılır.
  • Penil traksiyon terapisi: Kronik penis eğriliğinde destekleyici bir yöntem olarak kullanılır. Bir alet yardımıyla penis uzunluğu düzeltilir. Alette destek halkası, silikon bant ve iki çubuk yer alır. Hastanın penis uzunluğunu geri kazandırabilen bir egzersiz biçimidir.
  • Jelqing egzersizi: Jelqing herhangi bir alete ihtiyaç duymadan elle yapılabilen bir egzersizdir. Hastanın günde 20-25 dakika ayırması yeterlidir. Dairesel hareketlerle penisi sıkarak ona masaj uygulanır. Ağrı hissedilmesi durumunda jelqing yapılmamalıdır.

Hasta ne yaptığını bildiği sürece Peyronie hastalığı egzersizleri güvenlidirler. Hastanın üroloji doktoru onay verdiği takdirde söz konusu egzersizleri yapabilir. Böylece uygulanacak Peyronie hastalığı tedavi yöntemlerini en iyi şekilde destekleyebilecek adımları atmış olur.

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,