Sertleşme Bozukluğunda PRP Tedavisi

Sertleşme bozukluğunda PRP tedavisi, bir hastanın kendi kanında yer alan trombositlerin penise enjekte edilmesi işlemidir. Trombositler enjekte edilmeden önce yoğunlaştırılırlar. Tedavideki temel fikir ise hasarlı kan damarlarını onararak ereksiyon sorununu çözmektir.

Ereksiyon sorunu bir tür cinsel bozukluktur ve tedavi edilmezse kişinin cinsel hayatını mahvedebilir. Sorunun kaynağında testosteron seviyesinin düşüklüğü gibi faktörler yer alır. PRP tedavisinin etkileri olası faktörlere dokunarak sorunun çözülmesini sağlayabilir.

Sertleşme bozukluğu nedir?

Sertleşme bozukluğu tıbbi olarak erektil disfonksiyon olarak adlandırılır. Erkeğin ereksiyon sırasında sorun yaşamasıdır. Ayrıca cinsel ilişki sırasında ereksiyonu sürdürememesi anlamına gelir. Erkeklerde yaygın olarak görülen cinsel bozukluklardan birisidir.

Sertleşme bozukluğu problemi olan erkekler profesyonel destek almaktan çekindikleri takdirde yaşadıkları sorun daha ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu sebeple doktora giderek problemin altında yatan sorunun kaynağı öğrenilmeli ve uygun tedavi adımları atılmalıdır.

Sertleşme sorunu neden olur?

Cinsel ilişki sırasında sertleşme sorunu yaşanmasının pek çok farklı sebebi vardır. Halk arasında iktidarsızlık olarak adlandırılan sorun her yaşta ortaya çıkabilir. Sertleşme sorunu kişide testosteron seviyesinin düşük olmasıyla açıklanabilir ama tek faktör bu değildir.

  • Düşük testosteron: Erkeklerde sık görülebilen düşük testosteron seviyesi sertleşme sorununa katkı sağlayan bir faktör olabilir. Testosteron seviyesi düşük olduğunda penise giden kan akışı bozulur. Bu durumda kişide cinsel isteksizlik oluşabilir.
  • Kan akışı sorunları: Sertleşme problemine neden olan en önemli faktördür. Kan akışı sorunları kendiliğinden ortaya çıkmazlar. Yaşlılık, diyabet, kalp hastalıkları ve aşırı alkol veya sigara tüketimi gibi durumlar kan akışı sorunlarına sebebiyet verebilirler.
  • Diyabet: Kan akışını olumsuz etkileyebildiği için sertleşme sorunun oluşumuna yol açabilir. Aynı zamanda sinir hasarı meydana getirebilir. Bu sebeple sertleşme sorunu her geçen gün daha kötü hale gelerek kişinin cinsel hayatını kökten değiştirebilir.
  • Yüksek tansiyon: Yüksek tansiyon kan damarlarını etkileyebileceğinden kan akışının bozulmasına neden olabilir. Damarları daraltabilir veya onları daha sert hale getirebilir. Aşırı kilolar yüksek tansiyona ve beraberinde sertleşme problemine sebebiyet verebilirler.
  • Alkol ve sigara tüketimi: Aşırı alkol ve sigara tüketimi cinsel fonksiyonlar üzerinde etkilidirler. Merkezi sinir sistemini etki altında bırakarak ereksiyon sağlama konusunda kişiyi zor durumda bırakabilirler. Aynı zamanda sinir hasarına neden olabilirler.
  • Psikolojik problemler: Zihinsel ve psikolojik problemler doğrudan sertleşme sorunu yaşatmazlar. Ancak var olan sorunların ilerlemesine ve daha kötüye gitmesine neden olabilirler. Bu sebeplerin sertleşmede cinsel terapi yöntemiyle ele alınmaları gerekir.

Sertleşme sorununu ortadan kaldırmak için atılabilecek pek çok farklı adım vardır. Buna rağmen ilk adım bir sağlık uzmanına danışıp tanı konulmasını sağlamaktır. Sağlık uzmanı kişiye egzersizler, ilaç tedavisi, cinsel terapi ve PRP tedavisi gibi çeşitli önerilerde bulunabilir.

Sertleşme sorununda PRP tedavisi

PRP tedavisi cerrahi olmayan bir prosedürdür ve sertleşme sorununa çözüm olarak yenilikçi bir yaklaşımdır. Diğer tedavi yöntemlerinin aksine yan etki ve risk durumu oldukça düşüktür. Kişinin vücudundan kan alınması ve onun iyileştirilerek vücuda enjekte edilmesiyle uygulanır.

Büyüme faktörlerinin enjekte edilmesi kişinin daha sıkı ve daha uzun süreli sertleşme yaşayabilmesini sağlar. İlaç kullanmak istemeyen veya ilaçlardan beklediği verimi alamayan kişiler için idealdir. Aynı zamanda Peyronie hastalığına sahip olanlara sıkça önerilir.

PRP tedavisi nedir?

En basit haliyle anlatmak gerekirse PRP tedavisi yüksek trombosit yoğunluğu olan kanın vücuda enjekte edilmesidir. Enjeksiyon için önce kişinin vücudundan kan alınır ve ardından santrifüj işlemi yapılır. Sonrasında elde edilen trombosit ise vücuda enjekte edilir.

Erektil disfonksiyon bir noktaya kadar hemen hemen her erkeği etkileyebilir. Cinsel ilişkide zorluk yaşatması sebebiyle bir erkek açısından en sıkıntılı durumlardandır. PRP tedavisi bozulan sertleşme fonksiyonlarının düzeltilmesi için kritik bir rol üstlenebilir.

PRP tedavisinde tek bir enjeksiyonun ardından etki hemen fark edilebilir. Ancak tedavinin daha iyi sonuç verebilmesi için birkaç ay aralıklı olmak üzere 2-3 seans takip edilir. Yapılan PRP enjeksiyonlarını cinsel ilişkiden önce kullanılan tarzdaki ilaçlarla karıştırmamak gerekir.

PRP enjeksiyonları minimum düzeyde risk taşırlar ama yan etkileri mevcuttur. Özellikle penis boyutunda fark edilebilir bir uzama veya genişleme olabilir. Tedavinin ardından cinsel gücü yükseltici ilaçlar kullanılabilir. Ancak doktorun tavsiyesine bağlı kalmak daha sağlıklıdır.

P-Shot uygulaması nedir?

P-Shot, PRP tedavisine dayalı bir uygulamadır. Bir başka ifadeyle PRP tedavisinin peniste kullanımına özgü bir yaklaşımdır. Erektil disfonksiyon ve Peyronie hastalığı gibi cinsel bozukluklarda kullanılır. Hastalıkların iyileşmesini veya onların daha fazla ilerlemesini sağlar.

P-Shot uygulaması sonrasında şişme ve kızarıklık gibi bazı yan etkiler görülebilir. Yan etkiler yaklaşık bir hafta içerisinde kaybolurlar. Daha ciddi komplikasyonlarda ise enfeksiyon oluşumu gözlemlenebilir. Ayrıca uygulamada dikkatli olunmazsa yara izleri oluşabilir.

Sertleşmede PRP tedavisinden kimler yararlanabilirler?

Sertleşme sorunu için PRP tedavisi yaptırmak isteyenler tedaviye uygunluklarını kontrol ettirmelidirler. Doktorlar tedavinin sürekli olarak sertleşme sorunu yaşayan kişiler için ideal olduğunu belirtirler. Özellikle ilaç kullanmak istemeyen kişiler için daha uygundur.

PRP enjeksiyonlarının diğer tedavilere göre standart kabul edilmediği bilinmelidir. Bu sebeple deneyimli bir sağlık uzmanından destek almak gerekir. Sağlık uzmanı genel sağlık durumunuzu, sahip olduğunuz hastalıkları ve kondisyonları detaylıca incelemelidir.

Kişi, PRP enjeksiyonu yaptırmaya uygun görülürse tedavi aşamasına geçilebilir. Ancak doktorun tüm yan etkiler ve olası riskler konusunda hastayı uyarması gerekir. Hastanın onayı doğrultusunda erektil disfonksiyon için birkaç ay sürecek enjeksiyon seansları yapılabilir.

Sertleşmede PRP enjeksiyonuna alternatif tedaviler nelerdir?

Erektil disfonksiyon, sertleşme veya iktidarsızlık olarak adlandırılan cinsel bozukluk için PRP enjeksiyonu tek tedavi yöntemi değildir. Kişinin sağlık durumuna en uygun olan tedaviyi tercih etmesi gerekir. Eğer PRP enjeksiyonu için ideal aday değilse alternatiflere yönelmelidir.

  • İlaç tedavisi: Çeşitli ilaçlar kullanarak iktidarsızlık sorununu ortadan kaldırmak mümkündür. Tedavi sürecinde ilk adımlardan biridir. Genel olarak hastaya sildenafil ve tadalafil içeren ilaçlar verilir. Bu ilaçlar kasları gevşeltip kan akışını iyileştirirler.
  • Testosteron tedavisi: Kişideki testosteron seviyesinin düşük olması sertleşme problemini beraberinde getirebilir. Hormon seviyelerini yükselterek daha iyi bir cinsel ilişki performansına sahip olması için kişiye testosteron tedavisi tavsiye edilebilir.
  • ESWT tedavisi: ESWT, şok dalgası tedavisi anlamına gelir. Sertleşme bozukluğu kan damarı bozukluğu gibi problemlerden kaynaklanıyorsa ESWT sertleşme sorununu ortadan kaldırabilen en etkili tedavi yöntemlerinden biridir.
  • Cinsel terapi: Zihinsel ve psikolojik faktörler kişinin cinsel ilişki performansını olumsuz etkilerler. Sertleşme probleminin altındaki sebep psikolojikse kişiye cinsel terapi yoluyla tedavi önerilebilir. Ayrıca cinsel terapilere kişinin partneri dahil edilebilir.
  • Cerrahi müdahale: Penis eğriliği gibi sorunların tedavisinde kullanılabilen mutluluk çubuğu gibi çeşitli aletler penise eklenebilirler. Ancak ilk olarak PRP tedavisi dahil olmak üzere diğer yöntemler denenir. İşe yaramazlarsa cerrahi müdahale tercih edilebilir.

İktidarsızlık sorununda PRP tedavisi önemli bir adımdır. Ancak PRP tedavisinin herkese uygun olacağını düşünmek doğru değildir. Kişi PRP enjeksiyonu yaptıramayacak durumdaysa sertleşme sorununu ortadan kaldırmak için alternatif tedavilere yönelmek gerekir.

Sertleşme bozukluğunda PRP tedavisinin etkileri

Sertleşme bozukluğunda PRP enjeksiyonu doğrudan penise yapılır. Enjeksiyonun yapıldığı nokta ereksiyon halindeyken kanla dolan dokulardır. Bu sayede peniste kan akışı iyileştirilir. Aynı zamanda cinsel ilişki sırasındaki hassasiyet artışı ilişkideki hazzı güçlendirebilir.

  • Daha uzun süreli cinsel ilişki: PRP tedavisi sertleşme sorunu ortadan kaldırabildiği için cinsel ilişki süresini etkileyebilir. Genel anlamda cinsel tatmine katkıda bulunabilir. Bunun sebebi ise penisteki kan akışını iyileştirebilmesidir.
  • Peniste artan güç hissi: PRP tedavisi doku onarımı sayesinde penisin işlevini güçlendirebilir. Kan damarlarında ve sinirlerde yenilenmeler meydana gelir. Bu sebeple PRP tedavisinin hassasiyet ve güç dahil olmak üzere çeşitli etkileri vardır.
  • Penis ağrısının yok olması: Belirli durumlar dahilinde PRP tedavisi penis ağrısını ortadan kaldırabilir. Ancak tedavi birincil olarak bu hedefle uygulanmaz. Çeşitli sebeplerle oluşan penis ağrısını azaltabilmesi sadece ek fayda olarak görülmelidir.
  • Cinsel ilişki hazzının artması: PRP tedavisi peniste artan güç hissi sağladığından cinsel ilişkide hazzın artabilmesi söz konusudur. Genel olarak cinsel birleşimden alınacak memnuniyet daha iyi düzeye çıkabilir. Ancak haz hissine etkisi her birey için farklıdır.
  • Daha büyük penis görüntüsü: Tedavi penis üzerinde belirgin bir etkiye sahiptir. Penis boyutunun artması veya penisin genişlemesi PRP tedavisinden yararlanan her hastada yaşanmaz. Aslında bir yan etkidir ve kontrolsüz bırakılmaması gerekir.
  • Testosteron seviyesinin iyileşmesi: Testosteron seviyesinin azlığı erkeklerde sertleşme sorununun ortaya çıkmasına sebebiyet veren etkenlerdendir. PRP tedavisi doku onarımı gerçekleştirdiğinden testosteron seviyesi üzerinde pozitif bir etkiye sahiptir.

PRP tedavisinin etkileri 18-24 ay kadar devam edebilir. Sonrasında doktorunuz sizden tekrardan enjeksiyon yaptırmanızı isteyebilir veya farklı tedaviler önerebilir. Etkinin ne kadar süreceği kişinin yaşına, yaşam tarzına ve genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir.

Sertleşme sorununda PRP tedavisinin riskleri

PRP tedavisinin etkileri güçlü olsalar bile diğer tüm tedavi yöntemleri gibi bu tedavinin belirli riskleri vardır. Sertleşme sorununu çözmek isterken riskleri öğrenmek ve değerlendirmek gerekir. Kişiler alanında uzman bir doktora danıştığında detaylıca tüm riskleri öğrenebilirler.

  • Kanama olasılığı: PRP tedavisiyle ilişkili olan en önemli risk faktörlerinden birisi kanamadır. Enjeksiyonun yapıldığı bölgede kanama veya kan toplanması olabilir. Kanama riski çok düşük olsa bile tedavi için deneyimli bir ürologla çalışmak önemlidir.
  • Rahatsız edici ağrı hissi: PRP enjeksiyonu penise yapılır ve enjeksiyon yerinde ağrı hissedilebilir. Genel olarak ağrı hissi çok uzun sürmez ama bir şeyler ters giderse ağrının şiddeti artabilir. Bu sebeple ağrı oluşumu riskinin bilincinde olmak gerekir.
  • Enfeksiyon oluşumu: Sertleşme sorununa yönelik cerrahi prosedürlerde her zaman enfeksiyon riski vardır. PRP tedavisi cerrahi bir müdahale değildir. Ancak enjeksiyon yoluyla yapıldığından sterilizasyon ihmal edilirse enfeksiyonla karşılaşılabilir.
  • Alerjik reaksiyonlar: PRP tedavisinde alerjik reaksiyon riski oldukça düşüktür. Kişi tedaviye başvurduğunda sahip olduğu tüm alerjileri ve hassasiyetleri doktoruyla paylaşmalıdır. Bu sayede alerjik reaksiyon riskini minimum düzeye indirgemek mümkündür.

PRP enjeksiyonu, sertleşme sorunu gibi bir cinsel bozuklukların tedavisinde tek alternatif değildir. Kişiler tedaviyi yaptırıp yaptırmamaya karar vermek istediklerinde sadece elde edecekleri avantajlara bakmamalıdırlar. Aynı zamanda potansiyel riskleri incelemelidirler. Bunun için tedaviyi yaptırmadan önce üroloji doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

Etiketler: , , , , , , , ,