Testisler başlıca görevleri arasında üreme için semen üretimi ve erkeklik hormonu (testosteron) salgılamak olan organlardır. Testis kanseri (testiküler kanser) her ne kadar erkeklerin sadece %1’inde görülen, nadir sayılabilecek kanserlerden biri olsa da, 35 yaşın altındaki erkeklerde en sık görülen organ kanserlerinden biridir.

Testis kanseri olan bir erkekte aile öyküsü önemlidir. Eğer ailede baba veya kardeşte daha önce kanser öyküsü görülmüşse daha dikkat edilmesi ve her sene gerekli testlerin ihmal edilmeden yaptırılması gereklidir.

 

Testis kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bazı faktörler testis kanseri ile ilişkilidir.

 

Risk faktörleri şunları içerir:

Kriptooşidizm (İnmemiş Testis)

Doğuştan gelen yapısal bir bozukluk olan inmemiş testis hastalarında testis kanseri görülme ihtimali 4 ila 8 kat artar.

Testis Kanseri Öyküsü

Daha önceden testis kanseri geçirmiş kişilerde ikinci bir testis kanseri geçirme olasılığı böyle bir öyküsü olmayan kişilere göre daha yüksektir.

Genetik Faktörler

Ailesinde Kleinefelter Sendromlu birey bulunan kişiler ile Down sendromu, androjen duyarsızlık sendromu gibi kimi genetik hastalıklarda testis kanseri riski yükselmektedir.

Yaş

Çoğu kanser, ergenlikten sonra ve 40 yaşından genç erkeklerde görülür, ancak 50 ila 60 yaş arasındaki ikinci bir erkek grubu da testis kanseri için risk altındadır.

Esrar Kullanımı

Esrar kullanımının testis kanseri görülme sıklığını arttırdığı gösterilmiştir.

Aile Öyküsü

Birinci derece akrabalarında testis kanseri görülen kişilerde hastalığın görülme ihtimali artmaktadır.

Erken Teşhis

Testis kanseri için henüz herhangi bir tarama yöntemi geliştirilmemekle beraber, kişilerin belirli aralıklarla kendi kendilerine yapacakları muayenelerde testislerinde kitle fark etmeleri durumunda hekime başvurmaları tavsiye edilmektedir.