Mesane Taşı (İdrar Torbası) Taşı Nedir?
Çoğunlukla torbanın içindeki idrarın taş yapan maddelerin aşırı oranda yoğunlaşması sonucunda bu minerallerin kristalleşmesi ile “idrar torbası taşları”nı oluşmaktadır. Ancak bu taşlar böbrekteki taşların aşağıya inmesi ile de oluşabilir.

Bu taşların oluşmasında çoğunlukla idrar torbası çıkışının tıkanması ( prostat büyümesi, idrar kanalı darlığı, taşları vs) ve torbadaki idrarın tam olarak boşaltılamaması neden olmaktadır. Olguların önemli bir bölümünde idrar torbası taşları değişik sebepler ile yapılan radyolojik inceleme sonucunda saptanmaktadır.

Mesane taşları her hastada belirti ve sıkıntılara sebep olmayabilmektedir. Mesane taşına ait belirtiler idrara sık çıkma, idrar yaparken yanma ve idrarda kan görülmesi şeklindedir.

Mesanede bulunan taşın boyutuna bağlı olarak küçük taşların büyük çoğunluğu kendiliğinden atılabilmektedir. Taşın boyutu büyük ise tıkanıklık ve sık tekrar eden enfeksiyonlar nedeniyle tedavi edilmesi gereklidir.

Mesane Taşının Belirtileri Nelerdir?
İdrar torbasında yer alan taşlar büyüklüğüne ve şekline göre belirti vermektedir. Bu hastalarda alt karın ağrısı, sık idrara çıkma, idrarda kanama, idrar çıkarmada zorluk, idrar akışının bozukluğu, idrarın renginde koyulaşma, idrar yaparken ağrı hissetme gibi şikayetler görülebilmektedir.

Mesane Taşları Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Küçük mesane taşları alınacak bol sıvı ( 2.5 – 3L) ve hareketli bir hayat tarzı ile kolaylıkla dışarı atılabilmektedir.
Ancak taşların önemli bir kısmı büyük boyutlu taşlara sahip olduğu için mesane taşlarının müdahale edilerek alınması gerekmektedir.
Mesane taşlarının çoğunluğunda tedavi kapalı yoldan (endoskopik) yapılmaktadır.
Bu işleme mesane içinde taşın görüntülenip küçük parçalara ayrılması anlamına gelen “sistolitotripsi” ismi verilmektedir.
Kırma işlemi sırasında “lazer, ultrason ve pnomotik” gibi yardımcı taş kırma sisitemleri kullanılmaktadır.
Ancak bazen idrar torbasındaki taş çok büyük boyutta ( 3-4 cm) olabilir ve açık cerrahi girişim ile alınmaktadır.
Taşların kırılıp temizlenmesi sonrasında hastalar sık aralıklar ile doktor kontrolünden geçirilmelidir.
Ancak en önemli konu idrar torbasını taşlarının oluşumuna yol açan önemli problemlerin erkenden belirlenmesi ve bu problemlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Aksi halde taşlar idrar torbasında tekrar oluşabilecek ve önemli problemlere yol açabilecektir.