Testiküler hipofonksiyon

Testiküler hipofonksiyon, erkeklerdeki testislerin yeterli miktarda testosteron üretememesi durumudur. Testosteron düşüklüğü erkeklerde cinsel dürtüyü azaltır. Aynı zamanda kişinin cinsel ilişkide geç boşalması ve sürekli kendini yorgun hissetmesi söz konusu olur.

Testiküler hipofonksiyon organların fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler ve kişinin yaşam kalitesini düşürür. Ayrıca testosteron cinsel işlevlerden sorumludur ve üremede önemli bir yere sahiptir. Ancak kas kütlesi, vücudun durumu ve kemik gücü dahil pek çok faktörü etkiler.

Testiküler hipofonksiyon nedir?

Testiküler hipofonksiyon testis yetmezliği olarak adlandırılır. Bir başka ifadeyle testislerin normalden az çalışması durumudur. Testisler yeteri kadar sperm ve testosteron üretemezler. Testiküler hipofonksiyon yaygın görülen bir rahatsızlık değildir ve tedavisi mümkündür.

Testis yetmezliği çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir. En etkili faktörlerden birisi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Aynı zamanda testisi etkileyen varikosel, testis kanseri ve testis torsiyonu gibi rahatsızlıklar sebebiyle gelişim gösterebilir.

Testis yetmezliğine sahip olan bir erkeğin yaşam tarzına dikkat etmesi gerekir. Obeziteye olan eğilim hastalığın ilerlemesine neden olabilir. Ayrıca sürekli motosiklet kullanmak gibi testis torbasına zarar verebilecek durumlar testiküler hipofonksiyon gelişimini etkilerler.

Testiküler hipofonksiyon belirtileri nelerdir?

Testiküler hipofonksiyon belirtileri yaşa bağlı olarak farklı olabilirler. Testis yüksekliğinde azalma, göğüslerin büyümesi, kısırlık ve libido eksikliği en önemli belirtilerdir. Kişinin belirtilerden herhangi birini fark etmesi durumunda bir sağlık uzmanına danışması gerekir.

Testis yetmezliğinde kişinin yaşam tarzını kontrol altında tutması gerekir. Cinsel dürtü eksikliği yaşamaya başlaması bir işaret olabilir. Ayrıca koltuk altındaki ve kasıktaki kıllar hızlıca dökülmeye başlarlar. Testiküler hipofonksiyon sahibi kişilerin tıraş olma ihtiyaçları azalabilir.

Yaş ilerledikçe testiküler hipofonksiyon belirtilerini fark etmek zorlaşabilir. Çünkü yaşa bağlı olarak erkeklerde testosteron seviyesi azalır. Yaşı ilerlemiş olan erkeklerde daha derin araştırmalar ve tahliller olmadan tanı koyabilmek neredeyse imkansız gibidir.

Testosteron düşüklüğünde ne tür sorunlar yaşanabilir?

Bazı erkeklerde testosteron düşüklüğü bir sendrom olabilir. Testosteron eksikliği vücudun yeteri kadar testosteron üretememesinden kaynaklanır. Testosteron düşüklüğü yaşayan kişinin normal yaşantısında ciddiye alınması gereken bazı sorunlar meydana gelebilir.

Kişide testosteron düşüklüğü varsa genelde cinsel dürtüsü az olur ve kendini sürekli tükenmiş gibi hisseder. Yağsız kas kütlelerinde azalma yaşanırken aynı zamanda sertleşme bozukluğu meydana gelebilir. Psikolojik açıdan ise depresyon ve aşırı gerginlik hali ortaya çıkabilir.

Testis yetmezliği tedavi edilmezse ne olur?

Düşük testosteron seviyesiyle kendini gösteren testis yetmezliği tedavi edilmezse vücut genelinde çeşitli problemlere sebebiyet verebilir. Özellikle fiziksel değişiklikler yaşanmaya başlar. Kişinin ruh halinde ve metabolizmasında çok ciddi değişimler gözlemlenebilir.

  • Psikolojik değişiklikler: Testis yetmezliğine sebebiyet veren testosteron kişinin enerji seviyesini etkiler. Sürekli yorgunluk, düşük motivasyon, odaklanma problemi ve aşırı sinirlilik sonucunda depresyon gibi rahatsızlıklar yaşanabilir.
  • Vücut kıllarında değişiklikler: Cilt sağlığını koruyan testosteron vücut kıllarının büyümesini etkiler. Yetersiz seviyelerde olan testosteron vücut ve yüz kıllarında anormallikler yaşatabilir. Bununla birlikte kuru cilt problemleri ortaya çıkabilir.
  • Fiziksel değişiklikler: Testosteron ile kas kütlesi arasında belirgin bir ilişki vardır. Testosteronun düşük olması kas gücünün azalmasına yol açabilir. Testis yetmezliği tedavi edilmezse beraberinde osteoporoz riski ortaya çıkabilir.
  • Cinsel yaşam sorunları: Testosteron cinsel işlev üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Yeterli düzeyde testosteron olmaması durumunda kişinin cinsel dürtüsü azalır ve geç boşalma gibi problemler ortaya çıkar. Daha ileri noktalarda ise sperm üretimi azalabilir.
  • Metabolizma sorunları: Metabolizmanın düzgün çalışabilmesi için vücuttaki testosteron seviyesinin ideal düzeyde olması gerekir. Testis yetmezliği durumunda metabolizma olumsuz etkilenir. Bu sebeple vücutta yağ birikimi gibi sorunlar yaşanabilir.

Testiküler hipofonksiyon belirtilerine sahip olan bireyler tedavi olmazlarsa söz konusu sorunlarla karşılaşabilirler. Testis yetmezliğinin tedavisinde testiküler hipofonksiyon ilaçlarına başvurulur. Hangi ilacın kullanılacağı kişinin mevcut durumuna göre değişkenlik gösterir.

Testiküler hipofonksiyon nasıl tedavi edilir?

Testiküler hipofonksiyon tedavisinde erkek hormonu takviyeleri önceliklidir. Takviyeler sayesinde testis yetmezliğine müdahale edilir. Testis yetmezliği kişinin kullandığı bazı ilaçlardan kaynaklanıyorsa ilaçları kullanmayı bırakmak testis fonksiyonlarını düzeltebilir.

  • Tedavide ilk adımlar: Testis yetmezliği tedavisinde ilk adım hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilen ilaçları kesmektir. Doktorunuz durumu kontrol altında tutmaya çalışmalıdır. Testis fonksiyonlarının normal hale gelip gelemediğini incelemelidir.
  • TRT tedavisi: TRT tedavisi (testosteron replasman tedavisi) testosteron seviyesini düzeltmek için uygulanır. Testiküler hipofonksiyon tedavisinde kullanılabilen ve riskleri bulunan bir yöntemdir. Anormal prostat büyümesi yaşamamak için her adım kontrollü bir şekilde atılmalıdır.
  • Enfeksiyonun azaltılması: Vücutta testislerin fonksiyonlarını bozan bir enfeksiyon problemi varsa yok edilmelidir. Enfeksiyonun boyutuna bağlı olarak cerrahi müdahale dahi yapılabilir. Ancak testis yetmezliği kalıtsal bir problemse tedavi edilemeyebilir.

Tedavi yöntemlerinden hangisi kullanılırsa kullanılsın doktor kontrolü çok önemlidir. Eğer tedavi sırasında doktor kontrolü ihmal edilirse prostat büyümesi, uyku bozuklukları, kanın pıhtılaşması, kanın kalınlaşması ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL değeri değişebilir.

Testiküler hipofonksiyon ilaçları neler?

Testiküler hipofonksiyon tedavisinin ilk adımından sonra ilaç kullanımı önerilebilir. Bunun için testosteron seviyesini yükseltici ilaçlara başvurulur. Androjen bir ilaç olan metiltestosteron en yaygın kullanılanlardandır. Ancak testiküler hipofonksiyon ilaçları onunla sınırlı değildir.

  • Testosteron sipionat: Sentetik formdaki testosteron hormonudur. Vücudu yeterince testosteron üretemeyen kişilerde kullanılır. Testosteron seviyesini normal düzeye getirmek için tercih edilir. Böylece testis yetmezliği sorunu ortadan kaldırılır.
  • Testosteron enantat: Sentetik formda olan testosteron hormonudur. TRT tedavisi gibi tıbbi amaçlarla kullanılır. Genel olarak kas içerisine enjekte edilen bir tür hormon ilacıdır. Bu sayede kademeli olarak testosteron salınımı gerçekleştirilir.
  • Testosteron jeli: Yaşlanmaya bağlı olarak gelişen testis yetmezliği durumlarında testosteron seviyesini yükseltmek için kullanılır. TRT tedavisi kapsamında olan testosteron jeli doğrudan cilde uygulanır ve testosteron seviyesini normal düzeye çeker.

Testiküler hipofonksiyon ilaçları mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. İstenmeyen durumlar yaşandığında uygun tedavi müdahalesi yapılabilmelidir. Özellikle tedavilerde karşılaşılabilen prostat büyümesine karşı ekstra dikkatli olunmalıdır.

Etiketler: , , , , , ,